Algemene Tandheelkunde

Verstandskiezen

By 14 november 2018 februari 26th, 2020 No Comments

De verstandskies is de derde grote kies achterin de mond. In de tandartsenwereld staat de verstandskies bekend als de derde molaar of met het nummer M3.
De naam verstandskies betekent niet dat dit te maken heeft met de positie van de kies, maar komt voort uit het feit dat deze kies doorbreekt na de pubertijd (wanneer het verstand ook doorkomt).
De verstandskiezen kunnen de nuttige taak krijgen om andere kiezen die verloren zijn gegaan te vervangen. Echter staan verstandskiezen meer bekend om hun complicaties.

Doorbreken verstandskiezen

Verstandskiezen breken niet altijd (volledig) door. Dit kan komen door ruimtegebrek in het gebit of omdat de verstandskies scheef doorkomt. Over het algemeen zijn het de onderste verstandskiezen die moeilijker doorkomen en meer klachten veroorzaken.
Wanneer een verstandskies niet goed doorkomt ontstaan er ruimtes die moeilijk schoon te houden zijn en op langere termijn kan er schade aan het gebit ontstaan.

Het verwijderen van verstandskiezen

Wanneer er complicaties optreden bij het doorbreken van verstandskiezen kan er voor gekozen worden om deze te verwijderen. Redenen voor het verwijderen van verstandskiezen:

  • Ontsteking van tandvlees over de verstandskiezen;
  • Niet geheel doorbreken of scheef doorbreken van verstandskiezen;
  • Meningitis en parodontitis;
  • Voorkomen van beschadigen van andere kiezen;
  • De verstandskies is al te erg aangetast.

Wanneer worden verstandskiezen verwijderd?

Er wordt gewacht met het verwijderen van een verstandskies totdat de kies door het tandvlees is gebroken. Zo kan de kaakchirurg de kies beter zien en ook tijdens de behandeling hoeft er dan minder gesneden te worden. Dit verkleint de kans op pijn en de wond is uiteindelijk minder groot.
Het kan ook gebeuren dat een verstandskies geen klachten geeft, maar deze wel preventief wordt verwijderd. Er wordt door de tandarts of kaakchirurg gekeken of er mogelijk klachten in de toekomst zullen ontstaan. Dit wordt gebaseerd op röntgen foto’s.
Gelukkig hoeft niet altijd de verstandskies verwijdert te worden. In veel gevallen breekt deze goed door en zullen er geen problemen bij ontstaan. De tandarts kan dit in de gaten houden door middel van röntgenfoto’s.

Na verwijderingen van verstandskiezen

De behandeling die uitgevoerd moet worden om een verstandskies te verwijderen is geen lichte ingreep. Na de behandeling kan er last zijn van de volgende punten:

  • Napijn, meestal een paar dagen;
  • Nabloedingen;
  • Een wond die soms weken nodig kan hebben om te genezen;
  • Zwellingen;
  • Moeite met het openen van de mond;

Gemiddeld gesproken hebben mensen ongeveer drie dagen last van de behandeling. Houdt er rekening mee dat je dus een aantal dagen zodanig moet herstellen dat je niet zult kunnen werken.

Translate »