Flapoperatie-tandvlees-Utrecht

Bekijk inhoud van deze pagina

Flapoperatie Utrecht

Waarom een flapoperatie?

Als tandsteen de kans krijgt om onder het tandvlees te gaan zitten vormen zich pockets. In het begin zijn deze oppervlakkig, maar als ze te lang blijven zitten kunnen ze erg diep worden. In deze pockets hopen zich voedselresten en bacteriën op. Dit kan voor allerlei problemen zorgen. Uw kaakbot kan er bijvoorbeeld door worden aangetast. Soms zijn die problemen zo erg dat normale reiniging door de mondhygiënist niet meer mogelijk is. Het tandsteen onder het tandvlees zal dan operatief verwijderd moeten worden. Dit noemen we een flapoperatie. Het tandvlees wordt tijdens deze behandeling losgemaakt.

Hoe verloopt de flapoperatie?

De behandeling doet geen pijn. U wordt namelijk eerst goed verdoofd. Wanneer u niks meer voelt maakt de tandarts het tandvlees voorzichtig open en klapt het opzij of omhoog (de flap). Zo kan de tandarts het gebied onder het tandvlees goed reinigen. Zodra dat gebeurd is wordt het tandvlees gehecht. Doordat het tandsteen verdwenen is zullen de pockets kleiner worden.

Hoe kan ik een flapoperatie voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Wilt u voorkomen dat u een flapoperatie moet ondergaan? Dan is een goede mondhygiëne belangrijk. Daarnaast raden wij aan om minimaal 1 keer per jaar langs te komen voor een gebitsreiniging bij de mondhygiënist. Door uw tandsteen op tijd te laten verwijderen voorkomt u dat het probleem te ver doorzet.

Flapoperatie onder narcose?

Heeft u een flapoperatie nodig, maar bent u erg angstig? Dan kunnen wij de behandeling eventueel ook onder narcose uitvoeren. U merkt er dan niks van, maar voorkomt wel ergere problemen.