Gaatjes-vullen-tandarts-Utrecht

Bekijk inhoud van deze pagina

Gaatjes vullen van tanden of kiezen?

Hoe ontstaat een gaatje?

Gaatjes in de tanden komen vaak voor. Cariës (tandbederf) is één van de meest voorkomende infectieziektes ter wereld. Uw dagelijkse voedingspatroon, de verzorging van uw gebit en de status van uw gezondheid kunnen een factor spelen bij het ontstaan van tandbederf.

Misschien heeft u het wel eens gemerkt. Bijvoorbeeld als u het tandenpoetsen een keer heeft overgeslagen. Er ontstaat dan een ruw laagje tandplak op uw tanden. Deze tandplak wordt veroorzaakt door de bacteriën en zuren in uw mond. Deze laag tast uw glazuur aan en dringt door tot uw tandbeen. Zo ontstaan gaatjes, ontstekingen en infecties. Soms leidt dit zelfs tot het verlies van uw tanden en/of kiezen.

Hoe herken je een gaatje?

In een vroeg stadium merkt u meestal niks van een gaatje. Als u wacht tot u zelf iets merkt van het gaatje bent u dus eigenlijk te laat. Het gaatje is dan waarschijnlijk al een tijdje aanwezig. Het is daarom heel belangrijk om regelmatig langs te komen voor een periodieke controle. Het liefst elk half jaar. Zo ontdekken we een beginnend gaatje snel, zodat we het direct kunnen oplossen. Dat bespaart u een hoop pijn, tijd en geld. Bovendien kunt u uw gebit bij ons goed laten reinigen, waardoor gaatjes voorkomen worden.

Gaatjes laten vullen bij Mondzorg Centrum Utrecht

Heeft u een gaatje en moet dit gevuld worden? Dan zal de tandarts eerst de cariës (het tandbederf) wegslijpen. Daarna vult hij of zij het gaatje op met composiet. Dat is een wit en sterk materiaal. Is het tandbederf nog in een vroeg stadium? Dan is een reiniging soms al voldoende. De tandarts zal bepalen welke behandeling voor u nodig is.

Wat kost een gaatje vullen?

De kosten van het vullen van een gaatje zijn afhankelijk van de grootte van het gaatje, de moeilijkheidsgraad van de behandeling en het gebruikte materiaal. Wij stellen graag een offerte voor u op.

Hoe lang duurt een gaatje vullen?

Hoe lang het vullen van een gaatje duurt is afhankelijk van wat er moet gebeuren en de moeilijkheidsgraad daarvan. Soms is het in 15 minuten gebeurd, maar soms duurt het ook wat langer.

Doet een gaatje vullen pijn?

Nee. Onze bekwame tandartsen gebruiken moderne technieken en u wordt vooraf verdoofd. Daardoor zult u nauwelijks iets voelen van de behandeling.

Als het gaatje niet meer gevuld kan worden

Is het gaatje zo ver gevorderd dat alleen vullen niet voldoende is? Dan raadt de tandarts een andere behandeling aan. Is er bijvoorbeeld ook bederf aanwezig in de wortels? Dan is een wortelkanaalbehandeling nodig. Is de tand of kies helemaal niet meer te redden? Dan zal de tandarts deze trekken. De ruimte in uw mond kunnen we dan weer opvullen met implantaten of een brug.