Wortelkanaalbehandeling Utrecht

Bekijk inhoud van deze pagina

Wortelkanaalbehandeling Utrecht

Bent u op zoek naar een goede tandarts in Utrecht die een wortelkanaalbehandeling kan uitvoeren? Dan bent u bij Mondzorg Centrum Utrecht aan het juiste adres! Bespreek met ons de mogelijkheden. 

Wat is een wortelkanaal eigenlijk?

Uw tanden en kiezen bestaan uit een kroon (het deel dat u ziet) en één of meerdere wortels (deze zitten onder uw tandvlees). In die wortels loopt een wortelkanaal. In dit kanaal zijn zenuwen en bloedvaten aanwezig.

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Soms ontstaat in het wortelkanaal een ontsteking of dreigt deze te ontstaan. Die ontsteking moet dan worden verholpen. Dat doet de tandarts van Mondzorgcentrum Utrecht door middel van een wortelkanaalbehandeling. Dat klinkt eng, maar u zult de wortelbehandeling niet heel anders ervaren dan bijvoorbeeld het vullen van een gaatje. Dat valt reuze mee dus!

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?

De tandarts moet bij de zenuwkamer van de wortelkanalen kunnen. Daarom boort hij of zij eerst een gaatje in de tand of kies. Vervolgens zal hij of zij het ontstoken weefsel verwijderen. Daarna moet het kanaal worden schoongemaakt. Dat gebeurt door middel van kleine vijltjes en een chlooroplossing. Daarna wordt alles natuurlijk netjes dichtgemaakt. Zo kunnen er geen bacteriën meer in de wortel(s) terecht komen. De tandarts vult de tand of kies of plaatst een kroon. Dat laatste is alleen nodig als de tand of kies te veel is verzwakt om hem nog te kunnen vullen. Doordat de wortel na de behandeling geen zenuwen meer bevat kan deze geen pijnprikkels meer geven.

Pijn tijdens en na de wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling doet geen pijn. Door de verdoving zult u niks voelen als de tandarts bezig is. Wel kunt u na de wortelkanaalbehandeling napijn krijgen. Dit duurt hooguit een aantal dagen. Met pijnstillers kunt u deze pijn onderdrukken.

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De duur van de wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal kanalen dat behandeld moet worden. Meestal duurt het ongeveer een half uur tot 1,5 uur. Wij voeren deze behandeling vaak uit in twee sessies. Voordat er een definitieve vulling wordt geplaatst kan de tandarts dan eerst controleren of de behandeling succesvol is geweest.

Wortelkanaalbehandeling onder narcose

Bent u extreem bang voor de tandarts en misschien specifiek voor deze behandeling? Dan kunnen we de wortelkanaalbehandeling onder narcose uitvoeren. U bent tijdens de behandeling dan niet bij bewustzijn. Hikt u al lang tegen een wortelkanaalbehandeling aan? Dan kan dit een oplossing zijn.