Spleet-tussen-tanden

Bekijk inhoud van deze pagina

Spleet tussen tanden (diasteem)

Wat is een diasteem?

Een diasteem is extra ruimte tussen twee of meer tanden in het gebit. Een diasteem zit bij de meeste mensen tussen de twee voortanden. Ook komt het regelmatig voor dat alle tanden een beetje uit elkaar staan. In principe is er natuurlijk niks mis met een spleetje tussen uw tanden. Het geeft u vaak een unieke uitstraling. Toch vinden sommige mensen het fijner om het spleetje te laten vullen. Wij kunnen u daarbij helpen.

Hoe ontstaat een diasteem?

Een diasteem kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak komt het door:

  • Het wisselen van de melktanden
  • Tanden met verschillende formaten
  • Scheefstaande tanden

Spleetjes tussen tanden verhelpen

Wij kunnen het spleetje tussen uw tanden verhelpen. Hoe we dat doen is afhankelijk van de oorzaak van het spleetje. In overleg met u zullen wij een behandelplan opstellen. Het volgende kunnen wij voor u doen:

Een orthodontische behandeling

Het diasteem kan gesloten worden door middel van een orthodontische behandeling. Wij gebruiken hiervoor Invisalign. Dit is een transparant bitje dat de tanden in het gebit verplaatst. Het fijne aan deze methode is dat u het bitje nauwelijks ziet zitten. Zo kunt u ook tijdens de behandeling stralend blijven lachen.

Wat zijn facings?

Een facing is een soort hulsje van porselein of composiet dat om de tand wordt geplaatst. Zo kunnen we de vorm van de tand aanpassen en het diasteem laten verdwijnen.

Een kroon of brug nodig?

Heeft u een kroon of brug nodig? Dan kunnen wij het diasteem daarin meenemen en hem laten verdwijnen. Een kroon of brug is nodig wanneer u (een deel van) uw tand of kies verloren heeft. Bijvoorbeeld door tandbederf.

Implantaat

Als laatste is het mogelijk om de tanden te vervangen, door middel van een implantaat. Op het implantaat wordt een kroon of brug geplaatst. Zo kunnen we het diasteem laten verdwijnen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Een diasteem kan dus op vele manieren worden gesloten en verholpen worden. Bovenstaande behandelingen kunnen ook heel goed gecombineerd worden. Benieuwd wat voor u de beste oplossing zou zijn? Maak een afspraak, dan bespreken we de mogelijkheden.