Verwijderen van tand of kies bij Mondzorgcentrum Utrecht

KIESPIJN OF PIJN AAN DE TAND

Kiespijn of pijn aan de tanden is natuurlijk erg ongemakkelijk. De zeurende pijn in de mond kan erg pijnlijk zijn en lijkt ook steeds erger te worden. Omdat de pijn constant aanwezig is, kunnen mensen moeite hebben om zich te concentreren op hun werk of activiteiten en kan zelfs slapen moeilijk gaan. Het lichaam geeft hiermee aan dat er in uw mond iets niet in orde is.

Kiespijn en pijn aan de tanden kan zich in verschillende vormen voordoen. Het is mogelijk dat er van de ene op de andere dag een hevige pijn ontstaat, maar ook dat er geleidelijk een indringende pijn in de mond ontstaat. Het drinken van koffie of thee of het eten van ijs kan dan zeer pijnlijk zijn.

Wat voor pijn u ook in uw mond ervaart, het is zeer belangrijk te achterhalen wat hiervan de oorzaak is. En het is nog veel belangrijker om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Pijn door een verstandskies

Kiespijn of pijn aan tanden heeft vaak als oorzaak dat een verstandskies doorkomt of dat een verstandskies scheef in de mond groeit. De verstandskiezen liggen helemaal achterin de mond, waardoor het moeilijker is om ze goed te poetsen en hygiënisch schoon te houden. Als de verstandskies niet goed wordt schoongehouden, bestaat de kans op cariës (een gaatje). Cariës kan gaan ontsteken en zo de oorzaak zijn van pijn in uw mond. Een oplossing hiervoor is om de verstandskies te laten trekken. U kunt hiervoor terecht bij de kaakchirurg, of de tandarts van Karel Tandartsen in Kralingen (Rotterdam). Een verstandskies wordt ook wel uit het gebit verwijderd indien deze ervoor zorgt dat de kaken niet goed sluiten en hierdoor een onder- of overbeet ontstaat. Scheefgegroeide verstandskiezen kunnen ook problematisch zijn voor de andere kiezen in het gebit.

Kiezen en tanden trekken

Soms leidt zeurende kiespijn of pijn aan de tand ertoe dat de kies of tand getrokken moet worden. Dit gebeurt wanneer een tand of kies zo erg is aangetast dat hij niet meer te redden is. Een kroon of implantaat kan de ontstane ruimte opvullen.

Wanneer de kies of tand nog wel te redden is, kan de pijn verholpen worden door een vulling te plaatsen. Het gaatje wordt dan gevuld met amalgaam (grijze vulling) of composiet (witte vulling). Warmte en kou van voedsel komt met een vulling niet meer bij de zenuw en daardoor verdwijnt de pijn.

Verstandskies die doorkomt

Een verstandskies kan er lang over doen om volledig door te komen en ligt soms nog half verborgen onder het tandvlees. Wanneer de verstandskies onder het tandvlees ligt, kunnen hier infecties ontstaan en daardoor de noodzaak om de verstandskies te trekken. Het is met het blote oog moeilijk te zien hoe de verstandskies doorkomt als de kies nog onder het tandvlees zit. Vandaar dat de tandarts in deze gevallen met een röntgenfoto zal kijken hoe de verstandskies doorkomt en of deze eventueel problemen kan opleveren.

Pijnstillers tegen kiespijn

De beste pijnstillers bij kiespijn en pijn aan de tand zijn ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac.

Diclofenac is een sterker medicijn tegen kiespijn en pijn aan de tand dan reguliere pijnstillers. Houd er wel rekening mee dat diclofenac wisselwerkingen met andere medicijnen kan hebben. Raadpleeg uw apotheker of u diclofenac veilig kunt innemen tegen de pijn.

Bij het trekken van een verstandskies is het niet verstandig aspirines te slikken, want deze verdunnen het bloed.