Restauraties en vullingen

Wat is cariës?

Cariës (tandbederf) is één van de meest voorkomende infectieziektes ter wereld. Als u last heeft van tandbederf, betekent dit dat uw tandglazuur is aangetast. Uw gebitsverzorging, dagelijkse voedingspatroon en de status van uw gezondheid kunnen een rol spelen in het ontstaan van tandbederf.

Wanneer u bijvoorbeeld een keer het tandenpoetsen hebt overgeslagen, heeft u vast wel gemerkt dat er op uw tanden een ruw laagje tandplak ontstaat. Tandplak wordt veroorzaakt door bacteriën in combinatie met de zuren in uw mond. Deze laag zal uw glazuur aantasten en vervolgens doordringen tot uw tandbeen. Tandbederf kan leiden tot gaatjes, ontstekingen, infecties en zelfs het verliezen van uw tanden en/of kiezen. Het is daarom erg belangrijk om regelmatig uw tandarts te bezoeken. Onze tandartspraktijk in Utrecht is goed te bereiken en u kunt er vrij parkeren.

Des te meer reden om uw tandartsbezoek niet over te slaan!

Behandeling van cariës

Na het bekijken van uw gebit kan de tandarts bepalen welke behandeling u nodig heeft. In een vroeg stadium van tandbederf is reiniging of vulling al voldoende om u verder te helpen. In een gevorderd stadium kan er bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. Indien de tand/kies niet meer te redden valt, zal de tandarts deze voor u moeten trekken. In dit geval kan het wenselijk zijn om implantaten te laten zetten om het gat in uw mond weer op te vullen.

Tandbederf levert in het begin geen klachten op. Daarom is het heel belangrijk dat uw tandarts uw gebit regelmatig controleert. Hoe eerder u erbij bent, des te meer pijn, tijd, tanden en kosten u zich kunt besparen.

Om te zorgen dat u altijd er op tijd bij bent om schade te voorkomen, raden wij u aan om eens per half jaar langs te komen voor controle. Dan kunnen we uw gebit op tijd reinigen en komt u niet onverwachts voor hoge tandartskosten te staan.