De periodieke controle bij Mondzorgcentrum Utrecht

Waarom is een periodieke controle bij de tandarts belangrijk?

Ik heb nergens last van, waarom moet ik toch naar de tandarts? Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om een arts pas te bezoeken als ze ergens last van hebben. Maar voor uw gebit is het belangrijk om preventief onderzoek te doen. Dit betekent dat u minimaal 2 keer per jaar uw tandarts bezoekt voor een controle.

Het krijgen en behouden van een gezond gebit bestaat uit het goed verzorgen van uw mondhygiëne, maar het is ook erg belangrijk om problemen in een vroeg stadium te constateren. Het kan namelijk voorkomen dat u niet weet dat u een gaatje of ontstoken tandvlees heeft. Het komt veel voor dat u klachtenvrij rondloopt terwijl uw tandbederf met de dag verergert. Op lange termijn kan dit zelfs leiden tot het verliezen van uw tanden en/of kiezen. Met een halfjaarlijkse controle kunnen deze problemen preventief aangepakt worden.

Het is dus erg belangrijk om hier op tijd iets aan te doen, zodat mondaandoeningen voorkomen kunnen worden voordat deze tot grotere problemen leiden:

“Voorkomen is beter dan genezen”!

Hoe ziet een controle afspraak eruit?

Wanneer u langskomt voor een controle, zal de tandarts uw gebit controleren door in uw mond te kijken en indien nodig röntgenfoto’s maken. Tijdens deze controle wordt gekeken of er afwijkingen zijn in uw tanden en kiezen, tandvlees, slijmvliezen en kauwstelsel of er andere ziekteprocessen actief zijn.

Vervolgens zal de tandarts toelichten of het nodig is om een vervolgafspraak te maken, u door te verwijzen naar een gespecialiseerde arts of dat een volgende controleafspraak volstaat.

Op basis van uw gebit bepaalt de tandarts op welke termijn het voor u belangrijk is weer voor een controle te komen.

Second opinion tandarts

Gaat u regelmatig naar de tandarts en krijgt u te horen dat alles in orde is maar heeft u het gevoel dat er toch iets mis is? U kunt bij ons terecht voor een second opinion. Wij gaan dan kijken naar de gezondheid van uw mond en geven u advies over mogelijke behandelingen. We zien bij nieuwe patiënten regelmatig achterstallig onderhoud en/of aandoeningen in de mond in een beginnend stadium.