Algemene Tandheelkunde

Parodontitis

By 14 november 2018 februari 26th, 2020 No Comments

Een ontsteking van het tandvlees waarbij kaakbot verdwijnt wordt parodontitis genoemd. Dit is een verder ontstoken vorm dan meningitis. Omdat kaakbot en tandvlees de steun van de tanden zijn, zullen tanden en kiezen losser gaan staan als er minder kaakbot en ondersteunend weefsel zit in de mond. Niet alleen kunnen de gevolgen van parodontitis ernstig zijn voor tanden en kiezen, het kan ook de gezondheid in het algemeen beïnvloeden.

Ruimte tussen tanden en tandvlees

Tandplak kan zich bij een ontsteking gaan nestelen in de ruimte tussen tandvlees en tand of kies. Deze ruimte wordt een pocket genoemd in de tandheelkunde. Schadelijke bacteriën die gaan nestelen in deze ruimte zorgen voor een reactie van u lichaam, een ontsteking is het gevolg. In de strijd tegen deze bacteriën kan het zijn dat niet alleen de bacteriën worden afgebroken, maar ook kaakbot en ondersteunend weefsel tussen de wortels worden afgebroken.
Op een gegeven moment zal er tandplak zich bevinden in de pockets en de continue bestrijding daarvan met afbraak van kaakbot en wortels wordt parodontitis genoemd.

Symptomen van parodontitis

Het tandvlees kan net als bij gingivitis gezwollen zijn, rood en slap aanvoelen. Ook tijdens poetsen en eten kunnen er bloedingen ontstaan. Andere symptomen die opgemerkt kunnen worden zijn een slechte adem, vieze smaak in de mond en voortanden die van positie veranderen.
Het feit dat parodontitis niet altijd pijn veroorzaakt en de andere symptomen ook onopgemerkt kunnen blijven maakt het een lastig probleem. Het is namelijk zeer belangrijk om zo vroeg mogelijk in te grijpen. Hier hoort een regelmatig bezoek aan de tandarts of mondhygiëniste bij.

Gevolgen van parodontitis

Tandplak in een pocket is helaas niet meer op te lossen door poetsen, flossen of stoken. De haren van een borstel komen niet diep genoeg en de tandplak met bacteriën blijft dus zitten. Het gevolg is dat de afbraak van wortels en kaakbot voort zal zetten en de tandplak in tandsteen zal veranderen. Tandsteen is bij voorbaat al niet weg te poetsen, de tandarts of mondhygiëniste zal dit weg moeten halen.
Met speciale instrumenten kan het tandplak of tandsteen worden verwijderd, een zogeheten gebitsreiniging. Na deze gebitsreiniging krijgt het lichaam de kans om te herstellen, belangrijk is wel dat dagelijks nieuwe tandplak in de buurt van de pocket wordt verwijderd met poetsen. Anders bestaat er de kans dat de pocket opnieuw wordt geïnfecteerd.
Parodontitis kan dus wel worden genezen, maar verloren gegaan steunweefsel zal niet of nauwelijks terugkeren. Wat er in feite dus alleen mogelijk is, is om ervoor te zorgen dat het probleem niet erger wordt. Dit maakt de noodzaak vroeg parodontitis te ontdekken.

Translate »