Een kunstgebit of prothese

Protheses voor een compleet gebit

Als u een aantal kiezen mist, bestaat het gevaar dat er tijdens het kauwen te veel druk komt te staan op andere kiezen of snijtanden. Hierdoor kunnen ze los gaan zitten of kan er een ontsteking ontstaan bij de wortelpunt. Bovendien kunnen de overige tanden gaan migreren, waardoor de tanden scheef kunnen gaan staan.

Het is dan ook belangrijk dat het gebit compleet is, zowel om de kauwfunctie te herstellen als om ervoor te zorgen dat de bestaande tanden gezond blijven. Ook wanneer iemand helemaal geen tanden meer heeft op de boven- en/of onderkaak is het belangrijk de kauwfunctie te herstellen.

Prothese – Klikgebit of kunsttanden?

Hier zijn een aantal tandheelkundige oplossingen voor, zoals het dragen van een prothese. Een prothese is een inzetstuk, compleet met kunsttanden en kunsttandvlees. Wanneer dit inzetstuk een deel van het gebit moet aanvullen, noemen wij dit een gedeeltelijke of partiële prothese. Wanneer de volledige boven- en/of onderkaak wordt vervangen noemen wij dit een algehele prothese.

In het laboratorium kan men de vorm zodanig laten aansluiten op het gebit dat de prothese goed blijft vastzitten. Dit komt door een combinatie van het vacuüm dat ontstaat en de omsluiting van het kaakbot. Mocht een dergelijke prothese toch loszitten, kunt u terug naar de tandarts om de prothese voor aanpassingen terug te laten sturen naar het laboratorium. Een partiële prothese kan ook worden vastgezet met haakjes, ook wel klammers genoemd. In dat geval noemen wij dit een frameprothese.

Prothese met implantaten

Tot slot bestaat er de mogelijkheid om een volledige prothese vast te zetten met implantaten die in het kaakbot zitten. Dit noemen wij een klikprothese. Deze kan men wel in en uit doen, maar zit gedurende de dag vastgeklikt op de implantaten waardoor deze niet zomaar los kan schieten. Het laten vervaardigen en implementeren van protheses kan kostbaar zijn. Mondzorgcentrum Utrecht heeft daarom veel specialismen in huis gehaald. Zo kunnen wij de tarieven scherp houden omdat we niet met externe leveranciers te maken hebben. Daarnaast kunnen we u van het begin tot eind persoonlijk begeleiden en adviseren over de behandeling.