Tandsteen verwijderen en gebitsreiniging bij Mondzorgcentrum Utrecht

Waarom is het belangrijk om tandsteen te verwijderen?

Tandsteen kan een vervelende aandoening zijn. Het is verharde tandplak en vormt een gele of donkere laag over de tanden heen. Tandsteen kan op de tandvleesrand gaan zitten maar ook onder de tandvleeslaag. In veel gevallen leidt dit tot een ontsteking.

Tijdens het tandenpoetsen zijn er enkele plekken die we vaak vergeten, zoals vlak onder het tandvlees of achter en tussen de tanden. In eerste instantie ontstaat hier tandplak, maar wanneer dit lang niet schoongemaakt wordt, kan de plak verkalken en ontstaat er tandsteen. Omdat tandsteen niet meer weg te poetsen is, moet het op een professionele manier worden verwijderd.

Behandeling voor het verwijderen van tandsteen

Tandsteen moet grondig en vakkundig worden verwijderd. De aangewezen persoon hiervoor is de mondhygiënist. Deze kan tandsteen voor u verwijderen met een haakje of met een apparaat dat ultrasone trillingen produceert. Door de trillingen komt het tandsteen los te zitten waardoor het eenvoudig te verwijderen is. Ook als u goed poetst, is soms moeilijk te voorkomen dat er tandsteen ontstaat.

Maar waarom zou u het tandsteen eigenlijk weg laten halen als u er geen last van heeft? Tandsteen kan op den duur het tandvlees aantasten. Het tandvlees raakt dan geïrriteerd en kan vervolgens gaan ontsteken. Het is van belang dat tandsteen verwijderd wordt en te voorkomen dat er nieuw tandsteen ontstaat. Poets daarom minimaal 2 keer per dag en maak ook schoon tussen de tanden. Flossen of gebruik van tandenstokers helpt erg goed bij het voorkomen van tandsteen.

Wij raden wel aan om toch minimaal 1 keer per jaar de mondhygiënist te bezoeken. Op het moment dat het tandsteen verder onder het tandvlees gaat ontsteken, wordt weghalen steeds moeilijker. In het ergste geval wordt het kaakbot aangetast en raakt het onherstelbaar beschadigd. U kunt hier bijvoorbeeld last van hebben bij het zetten van implantaten.

Bent u al even niet geweest en heeft u last van tandsteen? Wacht niet langer en maak meteen een afspraak.

Tandvleesontsteking door tandsteen

Wanneer tandsteen niet op tijd door een mondhygiënist weggehaald wordt, kan het tandvlees gaan ontsteken. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën en wordt ook wel “gingivitis” genoemd.

Wanneer deze ontsteking verder trekt naar het kaakbot, laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. De ruimte die hierdoor vrijkomt, vult zich weer met tandplak en zo wordt de ontsteking steeds erger. Als het eenmaal zo ver is gekomen, noemen we de tandvleesontsteking “parodontitis”.

Wanneer heb ik een tandvleesontsteking en wat kan ik eraan doen?

Maar als het zoveel ellende in uw mond veroorzaakt, waarom merkt u dat dan zelf niet?
Een tandvleesontsteking geeft zelden pijnprikkels af.

Het regelmatig bezoeken van de tandarts en de mondhygiënist kan voorkomen dat u te lang met een tandvleesontsteking rondloopt. Andere signalen van tandvleesontsteking zijn bloedend tandvlees, slechte adem en een vieze smaak in de mond.

Gelukkig kan deze ontsteking behandeld worden en kunt u er thuis ook veel tegen doen.

Poetsen met een elektrische tandenborstel, tandenstokers, flosdraad en ragers… dit zijn allemaal hulpmiddelen om de ontsteking tegen te gaan en in combinatie met enkele professionele gebitsreinigingen bij uw mondhygiënist kunt u zo voorkomen dat u tanden of kiezen verliest.

Tandvleescorrectie

Teruggetrokken tandvlees kan meerdere oorzaken hebben. Het kan komen door te hard poetsen, maar ook door het dragen van een beugel. Wanneer het tandvlees zich te ver terugtrekt, kan de wortel bloot komen te liggen. Dit veroorzaakt gevoeligheden bij het eten of drinken van koud of warm voedsel, maar ook tijdens het poetsen. Het ziet er derhalve niet alleen esthetisch niet zo goed uit, het is ook erg hinderlijk. Een goede oplossing hiervoor is een tandvleescorrectie. Hierbij wordt een stukje tandvlees uit een ander deel van de mond gehaald om daarmee de blootliggende tandhalzen te bedekken. Zodra alles geheeld is, heeft de patiënt geen last meer van gevoeligheden.

Wanneer trek je aan de bel?