Hoe ontstaat een gaatje?
Gaatjes in de tanden komen vaak voor. Cariës (tandbederf) is één van de meest voorkomende infectieziektes ter wereld. Uw dagelijkse voedingspatroon, de verzorging van uw gebit en de status van uw gezondheid kunnen een factor spelen bij het ontstaan van tandbederf.
Misschien heeft u het wel eens gemerkt. Bijvoorbeeld als u het tandenpoetsen een keer heeft overgeslagen. Er ontstaat dan een ruw laagje tandplak op uw tanden. Deze tandplak wordt veroorzaakt door de bacteriën en zuren in uw mond. Deze laag tast uw glazuur aan en dringt door tot uw tandbeen. Zo ontstaan gaatjes, ontstekingen en infecties. Soms leidt dit zelfs tot het verlies van uw tanden en/of kiezen.
Hoe herken je een gaatje?
In een vroeg stadium merkt u meestal niks van een gaatje. Als u wacht tot u zelf iets merkt van het gaatje bent u dus eigenlijk te laat. Het gaatje is dan waarschijnlijk al een tijdje aanwezig. Het is daarom heel belangrijk om regelmatig langs te komen voor een periodieke controle. Het liefst elk half jaar. Zo ontdekken we een beginnend gaatje snel, zodat we het direct kunnen oplossen. Dat bespaart u een hoop pijn, tijd en geld. Bovendien kunt u uw gebit bij ons goed laten reinigen, waardoor gaatjes voorkomen worden.